Esta web utiliza cookies propias y de terceros para mejorar la experiencia de la navegación y para estadísticas

Eventos

Exposición lúdica en Barcelona.

Jocs de sèrie negra

 

Dentro del festival BCNegra 2024 en Barcelona, se ha inaugurado la exposición Jocs de sèrie negra dedicada a juegos de mesa de temática negra, detectivesca, policíaca, de crímenes, etc.

El año pasado ya hubo una exposición en la BCNegra 2023, no de juegos de mesa, pero sí con un juego de carácter lúdico incluido: El món de la investigació detectivesca.

Este 2024 la exposición Jocs de sèrie negra (Juegos de serie negra) se inauguró el pasado 6 de febrero con una mesa redonda.

Jocs de sèrie negra     Jocs de sèrie negra
Qim,Oriol y Màrius.

 

Está comisariada por Quim Noguero, y estará abierta en la biblioteca Jaume Fuster de Barcelona hasta el 1 de abril de 2024, organizada por Biblioteques de Barcelona del Ayuntamiento de Barcelona,.

Jocs de sèrie negra. Dels jocs com a relat a la literatura com a joc
BCNegra. Exposició en el marc de la BCNegra 2024. Del 6 de febrer l'1 d'abril a la Biblioteca Jaume Fuster. Inauguració: 6 de febrer, a les 18 h, amb la participació de Màrius Serra i Oriol Comas i Coma. Comissari: Quim Noguero.
Jocs de sèrie negra. Dels jocs com a relat a la literatura com a joc
Del 6 de febrer a l’1 dabril, a la Biblioteca Jaume Fuster
Comissari: Quim Noguero
Inauguració:  6 de febrer, a les 18 h, i posteriorment se celebrarà una taula rodona que comptarà amb la participació de Màrius Serra i Oriol Comas i Coma.
Exposició en el marc del BCNegra 2024
Hi ha jocs de taula per a tots els gustos. N’hi ha que recreen mons reals i d’altres que creen regnes de fantasia. Els del gènere policial són dels primers i no han parat de sorgir-ne des de la creació literària de Sherlock Holmes. Com en el cinema, n’hi ha que només utilitzen l’univers detectivesc i delictiu com a ambientació, però d’altres són una obra narrativa de deducció, orientada a resoldre un enigma. El joc és, aleshores, investigació i relat. Un convit a l’activació mental.
Aquesta exposició mostra els millors jocs de gènere negre, els més espectaculars, els més divertits i els que fan pensar més. Gràcies a la col·lecció d’Oriol Comas i Coma —director del DAU durant anys, company de jocs de Màrius Serra i ara, fins i tot, un personatge seu—, aquesta exposició parla de jocs, ens l’explica a ell com a personatge de novel·la i li agraeix la donació del fons que ha fet a Biblioteques de Barcelona. A la Biblioteca Jaume Fuster hi ha, també, un joc seu de deducció creat expressament per a la mostra. Màrius Serra i Oriol Comas i Coma ens tornen a convidar a l’aventura del joc entès com a forma de vida.
(...)
Un any després de la publicació de la primera novel·la de Sherlock Holmes, el personatge ja havia fet el salt de les pàgines del llibre al tauler de jocs. Des d’aleshores, els jocs de sèrie negra han passat pels mateixos àmbits que tocaven la literatura, el cinema o la televisió, segons les modes de cada moment: dels gàngsters als espies, dels casos locals als internacionals, de les habitacions tancades als espais considerablement oberts i a tota una ciutat per explorar en forma de mapa, la fusió amb el terror ha conviscut —fidels als orígens— amb la fascinació per Dupin i Holmes, al costat de la fantasia més desbordada de la resta de contes de Poe o de l’imaginari de Lovecraft. Jugar és adoptar unes regles per viure una història. I la literatura és viure una història adoptant algunes regles. On comencen a fondre’s? Què separa la realitat i la ficció? Quina és la distància que va de la persona que juga al personatge que ens la juga?
Oriol Comas i Coma, l’expert en jocs i personatge de Màrius Serra, ho viu en primera persona. El Màrius, com a enigmista i com a novel·lista, no ha fet altra cosa tota la vida. Juguem a investigar-los, doncs, si fa no fa com ells juguen a investigar-ho tot.
Organitza: Biblioteques de Barcelona

Jocs de sèrie negra

Jocs de sèrie negra

 


La exposición consta de 12 grandes fotografías artísticas sobre 12 juegos de mesa realizadas por Àlex Rademakers y unos 60 juegos de mesa expuestos procedentes de la colección personal de Oriol Comas i Coma (recientemente donada a Biblioteques de Barcelona, en espera de ser acogida en una biblioteca especialmente dedicada).

 

Jocs de sèrie negra

Jocs de sèrie negra

Jocs de sèrie negra

Jocs de sèrie negra

 

Además de juegos de mesa, también se dedica espacio a las novelas de Màrius Serra en los que los juegos de mesa, y el propio Oriol Comas como personaje, son protagonistas, así como su colaboración en la creación de diversos juegos lingüísticos.

Jocs de sèrie negra

Jocs de sèrie negra

 

Para la ocasión, Oriol y Marius han creado un juego que se juega disfrutando de la exposición: El diàleg perdut de Plató, con patrocinio en los premios de la editorial GDM.

Jocs de sèrie negra   Jocs de sèrie negra
(Fotos: Oriol Comas i Coma + Biblioteques de Barcelona)

¡Nos jugamos!

Jugamos Tod@s

Regístrate para enviar comentarios

TIENDAS de JUEGOS colaboradoras
EDITORIALES de JUEGOS colaboradoras